Meta’nın AI destekli Ray-Ban gözlükleri, ön yüzünde gizli bir kameraya sahip. Bu kamera, yalnızca kullanıcı istediklerinde fotoğraf çekme yeteneğine sahip değil, aynı zamanda belirli anahtar kelimelerle, örneğin “bak” gibi, AI özellikleri tarafından da tetiklenebiliyor. Bu durum, akıllı gözlüklerin hem bilinçli hem de tesadüfi bir şekilde birçok fotoğraf topladığı anlamına geliyor. Ancak, Meta’nın bu görüntüleri gizli tutacağına dair bir taahhüt bulunmuyor.
Meta’ya, sosyal medya hesaplarından alınan görüntüler üzerinde olduğu gibi, Ray-Ban Meta kullanıcılarının görüntüleri ile yapay zeka modellerini eğitip eğitmeyeceklerini sorduk. Şirket bu konuda kesin bir yanıt vermedi. Meta’da giyilebilir yapay zeka ürünleri üzerinde çalışan kıdemli direktör Anuj Kumar, TechCrunch ile yaptığı video röportajında, “Bunu kamuya açık bir şekilde tartışmıyoruz” ifadesini kullandı.
Görüntülü görüşmede yer alan Meta sözcüsü Mimi Huggins ise, “Bu genellikle dışarıdan paylaştığımız bir şey değil” dedi. TechCrunch, Meta’nın bu görüntüler üzerinde eğitim alıp almadığına dair açıklama talep ettiğinde, Huggins, “Her iki şekilde de söylemiyoruz.” cevabını verdi.
Bunun kaygı verici olmasının sebeplerinden biri, Ray-Ban Meta’nın yeni AI özelliğinin pasif fotoğraf çekimlerini artıracak olması. Geçtiğimiz hafta TechCrunch, Meta’nın Ray-Ban Meta için yeni bir gerçek zamanlı video özelliği başlatma planlarını duyurdu. Akıllı gözlükler, belirli anahtar kelimelerle etkinleştirildiğinde, çevrenizle ilgili soruları düşük gecikmeli ve doğal bir şekilde yanıtlayabilmek için bir dizi görüntüyü (temelde canlı video) çok modlu bir yapay zeka modeline aktaracak.
Bu durum, kullanıcıların Ray-Ban Meta ile çekeceği fotoğraf sayısının fazlasıyla artacağı anlamına geliyor. Örneğin, bir kıyafet seçmenize yardımcı olmak için akıllı gözlüklerden dolabınızdaki eşyaları taramasını istediğinizde, gözlükler odanın ve içerisindeki her şeyin yüzlerce fotoğrafını çekebilir ve bunları bulut tabanlı bir yapay zeka modeline yükleyebilir. Bu durumda, o fotoğrafların akıbeti hakkında ne olacağı ise belirsizliğini koruyor. Meta, bu konuda herhangi bir açıklama yapmıyor.
Ray-Ban Meta gözlüklerini takmak, dolaylı olarak yüzünüze bir kamera takmış olmanız anlamına geliyor. Google Glass deneyimlerinden de öğrendiğimiz gibi, bu durum, diğer insanların rahatsız olabileceği bir unsurdur. Şirketin kullanıcılarına “Hey! Yüz kameralarınızda çekilen tüm fotoğraflar ve videolar tamamen özel olacak.” demesi beklenirken, Meta’nın bu konuda daha farklı bir yaklaşım benimsediği görülüyor.
Meta, yapay zeka modellerini eğitmek için her Amerikalının halka açık Instagram ve Facebook paylaşımlarını kullandığını zaten açıkladı. Şirket, bu verilerin “kamuya açık” olduğu sonucuna varmış durumda, ancak bu durumu kullanıcıların da kabul etmesi gerekecek. Şirket, yapay zeka eğitimi için neyin kamuya açık olduğu ve neyin olmadığı konusunda oldukça geniş bir tanım benimsemiş durumda.
Ancak, akıllı gözlüklerle gözlemlediğiniz dünya, elbette “halka açık” bir alan değil. Meta’nın Ray-Ban Meta kamera görüntüleri üzerinde yapay zeka modellerini eğitip eğitmediğini kesin olarak bilemesek de, şirketin bu konuda net bir güvence verememesi endişe verici. Diğer yapay zeka modeli sağlayıcıları, kullanıcı verilerinin eğitiminde daha net kurallar belirleyebiliyor. Örneğin, Anthropic, müşterilerin yapay zeka modellerine girdileri veya çıktıları üzerinde eğitim vermediğini belirtiyor. OpenAI da API aracılığıyla kullanıcı girişleri veya çıkışları üzerinde eğitim almadığını ifade ediyor.
Daha fazla bilgi için Meta ile iletişime geçtik ve geri dönüş alırsak hikayeyi güncelleyeceğiz.